Hypervolt - lihashuoltovasara

03.02.2021

Hypervolt on lihashuoltovasara, joka on tärinähierontaa ja jota käytetään pehmentämään kipeytyneitä ja jäykkiä lihaksia. Pelkkä Hypervolt ei ammattilaisen käsiä korvaa, mutta se täydentää manuaalista hierontaa. Monet hyvinvointialan ammattilaiset käyttävätkin tätä apuvälineenä vastaanotollaan hoidon lisänä. 

Muista kuitenkin, että millään hierontalaiteella ei voi korvata monipuolista kehonhuoltoa ja oikeaa hyvää ammattihierojaa tai -fysioterapeuttia.

Laitetta käyttääkin ihmisiä laidasta laitaan, muun muassa toimistotyöläiset, tavalliset kuntoilijat sekä ammattiurheilijat. 

Alkuun tämä erikoinen hierontalaite voi hieman mietityttää ja kummastuttaa, mutta kun tiedät sen tarkoituksen, mitä se tekee, miten ja milloin sitä kannattaa käyttää, niin se on loistava apukeino omaan lihashuoltoon ja todella kätevä hoitaa omaa ja puolison lihashuoltoa mm. TV:n katselun lomassa, jolloin omat sormet ja kädet säästyy :)  

Tästäkin laitteesta löytyy paljon vaihtoehtoja, joten kannattaa tutustua "Hyvän lihashuoltovasaran valintaoppaaseen". 

Lihashuoltovasaran hyötyjä/etuja:

 • Akuuttia apua, helpotusta ja rentoutusta eri lihaskipuihin, -kireyksiin sekä jäykkyyksiin, silloinkin kun olet yksin ja siihen hätään et saa aikaa ammattilaiselle
 • Parantaa liikkuvuutta ja edistää verenkiertoa
 • Nopeampi palautuminen treenin jälkeen, sillä se kiihdyttää pintaverenkiertoa
 • Vähentää lihaskipua
 • Lämmittää lihakset ennen urheilusuoritusta
 • Vasara on näppärän kokoinen ja helppo käyttää, joten kulkee kätevästi myös mukana
 • Kestää yhdellä latauksella jopa 2-3 tuntia

Mitä lihashuoltovasara tekee?

Lihashuoltovasaran pää tekee hyvin nopeita värähtelyjä, eli toisin sanoen "pulsseja", minkä tehoa ja voimakkuutta voi säätää, jotta voit suorittaa käsittelyä tuntuman mukaan ja paikasta riippuen kevyesti tai voimakkaammin. Nämä pulssit säteilevät ja vaikuttavat ensin pinnallisesti kiihdyttäen käsitellyn alueen verenkiertoa ja tehostaen kuona-aineiden poistumista, mikä taas auttaa etenkin lihaksiston nopeampaan palautumiseen. Väreilyn vaikutus ylettyy kuitenkin myös syvempiin lihaskudoksiin ja jänteisiin poistaen jännitystä sellaisista paikoista, minne ei aina perinteisillä hierontamenetelmillä päästä. 

Käsittely voidaan kohdistaa hyvinkin tarkasti eri ongelmakohtaan, koska lihashuoltovasaran mukana tulee yleensä erilaisia vaihdettavia hierontapäitä eri lihasalueiden käsittelyyn, joten pystyt käsittelemään sillä monipuolisesti lihaksiasi ympäri kehoa, aina niska-hartioista, jalkapohjiin saakka. Tämä voi olla esimerkiksi hierontarullan avulla välillä haastavaa. Yleisimpiä mukana olevia päitä ovat; pallo-, litteä-, kaksi haarainen haarukka- ja "peukalomainen" -pää. Mallista riippuen, hierontapäitä voi olla ed. mainittujen lisäksi myös erilaisia. Parhaiten löydät sopivimman sekä mieluisimman hierontapään kokeilemalla. 

Lihashuoltovasaran käyttöohje:

Tarkemmat käyttöohjeet löydät hankkimasi lihashuoltovasaran käyttöohjeista, mutta tässä yleisellä tasolla lihashuoltovasaran käyttö:

 • Valitse laitteeseen sopiva hierontapää, riippuen mitä aluetta hierot.
 • Laita laite päälle, ennen kuin asetat hierontapään kehoa vasten.
 • Aloita käsittely varovasti ja säätele värähtelyn tehoa oman tai hierottavana olevan tuntuman mukaan.
 • Vältä liian voimakasta/väkinäistä painamista, jotta säästytään mustelmilta. Pyri myös välttelemään luiden päältä jyrräämistä (ei ole vaarallista, jos vahingossa käy luun päällä).
 • Liikuttele lihashuoltovasaraa edestakaisin lihaksen päällä. Löytyessä "makea" paikka, voit myös pysäyttää laitteen siihen kohtaan hetkeksi.

Lihashuoltovasaran turvallinen käyttö:

Suositus on, että yhden lihasryhmän pidempi kertakäsittely lihashuoltovasaralla ei saa ylittää 15 minuuttia ja päivän aikana yhdelle lihasryhmälle kannattaa antaa tällainen pidempi käsittely korkeintaan 2-3 kertaa. 

Eniten lihashuoltovasaraa käytetään yleensä harjoittelun jälkeen, mutta voit käyttää sitä myös ennen harjoittelua tai harjoittelun aikana parantaaksesi harjoittelusi suorituskykyä. Muista kuitenkin, että ennen harjoittelua tai harjoittelun aikana tehtävä käsittely lihashuoltovasaralla ei sovi kaikille. Vain kokeilemalla selvität parhaiten, onko siitä sinulle mitään hyötyä. 

Lihashuoltovasaran käyttö ennen harjoitusta:

Lihashuoltovasaran voit sisällyttää ennen harjoitusta muihin alkulämmittelyihin. Huomioitavaa on, että lihashuoltovasaralla et voi korvata koko alkulämmittelyä! Laitteen lähettämien tärähtelypulssien avulla pystyt ainoastaan tehostamaan alkulämmittelyä löysäämällä tiukkoja lihaksia ja herättelemään sekä aktivoimaan niitä lihaksia, mitä aiot sillä kertaa eniten harjoittaa. Tässä tilanteessa ei kuitenkaan saa käsitellä lihaksia lihashuoltovasaralla liian kauan. Ennen harjoitusta sopiva käsittelyaika on noin 20-30 sekuntia aktivoidaksesi lihakset ja hermosäikeet. Pidempi aika voi väsyttää lihakset ennen treeniä ja sitähän me ei haluta!

Lihashuoltovasaran käyttö harjoituksen aikana:

Voit käyttää lihashuoltovasaraa myös harjoittelun taukojen aikana nopeuttamaan palautumista, löysäämään tiukkoja lihaksia, aktivoimaan "unessa" olevia lihaksia ja lisäämään verenkiertoa ennen seuraavan sarjan aloittamista. Tällöin saatat saada hiukan enemmän irti seuraavasta sarjasta. Tässäkään tilanteessa ei saa käsitellä lihaksia lihashuoltovasaralla liian kauan. Sopiva aika harjoittelun aikana tapahtuvaan käsittelyyn on noin 10-20 sekuntia.

Lihashuoltovasaran käyttö harjoituksen jälkeen:

Lihashuoltovasaraa käytetään eniten harjoituksen jälkeen, minkä avulla voidaan tehostaa palautumista, kiihdyttämällä verenkiertoa ja rentouttamalla lihaksia, jolloin harjoituksen aikana syntyneet kuona-aineet (hapot) poistuvat lihaksista nopeammin. Mitä nopeammin rentoutat lihaksesi, sitä nopeammin kehosi palautuu. Huomioithan, että lihashuoltovasaralla et voi korvata muita hyviä loppuverryttelyrutiineita ja palautumiskeinoja, kuten esimerkiksi kevyt liikkuminen, ravinto ja puhdas lepo. 

Heti harjoituksen jälkeen voit käsitellä kutakin lihasryhmää turvallisesti jopa 2 minuutin ajan. Tämän palauttavan pidemmän käsittelyn voi toistaa myös myöhemmin, kunhan käsittelyjen välillä on vähintään 1-3 tuntia taukoa.

ps. jos mietit lihashuoltovasaran hankkimista, niin voit tulla hierontahoitoon, jossa voidaan kokeilla vasaraa hoidon yhteydessä. 

Lähde: Hierontalaitteet.fi

Luo kotisivut ilmaiseksi!